Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam


Deskundigheidsaanbod

Iedereen die actief betrokken is bij Rotterdamse speeltuinen (als betaalde kracht of als vrijwilliger) kan op deze pagina terecht voor cursussen en trainingen om kennis op te doen over onderwerpen die belangrijk zijn voor je werk op de speeltuin.

De cursussen worden gegeven vanuit BSW, maar ook aangeboden door externe partijen.
Het aanbod van BSW is gratis en je kunt met het formulier hieronder je inschrijven.

Opgeven voor cursus

Ik wil deelnemen aan:

Heb je ook interesse in:

Inhoud van de cursussen

Tijdens de cursussen leer je handige dingen die direct toepasbaar zijn in een speeltuin. Wij leren ook van speeltuinmedewerkers die hun ervaringen met anderen delen. Hierdoor blijven onze cursussen constant in ontwikkeling en dat is goed voor de stad! 
Hieronder zie je ons cursusaanbod.

Met de gratis en eenvoudig te gebruiken tool Canva kun je snel mooie en professionele ontwerpen maken. Tijdens de workshop leer je op welke manieren je Canva kunt gebruiken voor je organisatie en hoe je zelf prachtige ontwerpen kunt maken.

Of het nu gaat om posters, flyers, social media posts of een presentatie, Canva biedt hiervoor talloze sjablonen en ontwerpen. Je kunt zelf aan de slag met het ontwerpen van een mooie banner voor de website, een uitnodiging voor je activiteit of zelfs een professioneel uitziende brochure.

Canva vereist geen ontwerpvaardigheden. Tijdens de workshop krijg je stap voor stap uitleg en begeleiding, zodat je al snel zelf aan de slag kunt met je eigen ontwerpen.

Neem je laptop (of tablet) mee. We werken in de workshop met de gratis versie van Canva.

Datum: (heeft al plaatsgevonden)
Locatie: BSW, Sportlaan 77
Kosten: GRATIS

Leer hoe te handelen wanneer kinderen letsel oplopen op de speeltuin. Reanimeren, bedienen AED, brandwonden, grote en kleine wonden, verslikking, letsel.

Na afronding van de cursus ontvang je een certificaat. 
Datum: (heeft al plaatsgevonden)

Vol, inschrijven voor deze cursus is helaas niet meer mogelijk.
Wil je later in het jaar meedoen? Geef dan via het formulier je interesse door.

Het succesvol werven van vrijwilligers blijft een uitdaging. Mensen willen wel vrijwilligerswerk doen maar dat vraagt van de speeltuin wel om goed vrijwilligersbeleid. Maar wat wil de moderne vrijwilliger en hoe sluit je als speeltuin aan bij deze wensen? Volg deze workshop en werf succesvol nieuwe vrijwilligers.

Tijdens deze workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Trends in vrijwilligerswerk
 • Het beleidskader: van soepel tot streng en het HR-model voor het op te stellen vrijwilligersbeleid. Maar ook: welke type vrijwilliger wil je niet.
 • Sociale veiligheid en dat is meer dan een VOG
 • De optimale vrijwilligersreis: boeien, binden - inclusief een goed onboardingsproces – en vasthouden
 • Vrijwilligerswerk in de toekomst
 • Stel je eigen vrijwilligersbeleid voor jouw speeltuin op a.d.h.v. het format van BSW (praktische oefening)

De deelnemers worden gevraagd in de periode na de workshop hun eigen vrijwilligersbeleid op te stellen of het bestaande aan te passen en naar de docent te sturen die het beoordeelt.

Deze workshop zal gegeven worden door Lars Hooning van Hooning Consult. Hij heeft een ruime ervaring in bestuur, management en public affairs.

Datum: dinsdag 7 en dinsdag 14 mei
Tijdstip: 19.00- 21.00 uur
Locatie: Speeltuin Lage Land, Hanrathstraat 46
Kosten: GRATIS 

Als speeltuin kun je op verschillende manieren aan financiële middelen komen om je kosten te dekken én om activiteiten te organiseren. Maar welke mogelijkheden zijn er én hoe hun je in aanmerking komen?

Onderwerpen die tijdens deel 1 aan bod komen:

 • Welke verschillende financieringvormen zijn er
 • Wat moet er allemaal staan in een projectplan

We gaan tijdens deel 1 al actief aan de slag met het schrijven van een projectplan.

Je hoeft niet persé op dag 1 aanwezig te zijn om dag 2 te volgen.
De training bestaat uit twee dagdelen van elk 2 uur.

Datum: Dinsdag 28 mei 
Tijdstip: 19.00- 21.00 uur
Locatie: Speeltuin Het Westen, Spaanseweg 38
Kosten: GRATIS

Als speeltuin kun je op verschillende manieren aan financiële middelen komen om je kosten te dekken én om activiteiten te organiseren. Maar welke mogelijkheden zijn er én hoe hun je in aanmerking komen?

Tijdens deel twee komen onderstaande onderwerpen aan bod:

 • De verschillende financieringsmogelijkheden
 • Zoeken en aanschrijven van fondsen
 • Opstellen begroting en dekkingsplan

Je hoeft niet persé op dag 1 aanwezig te zijn om dag 2 te volgen.
De training bestaat uit twee dagdelen van elk 2 uur.

Datum: Dinsdag 4 juni
Tijdstip: 19.00- 21.00 uur
Locatie: Speeltuin Het Westen, Spaanseweg 38
Kosten: GRATIS

Sociale Hygiëne is een belangrijk diploma voor speeltuinen die alcohol schenken en/of verkopen. Zij dienen volgens de Alcoholwet (voorheen: Drank- en Horecawet) aan de eis Sociale Hygiëne te voldoen, wat betekent dat de Verklaring kennis en inzicht Sociale Hygiëne verplicht is voor de eigenaren van deze bedrijven.
Bij het vak Sociale Hygiëne leer je hoe je het best in actie kunt komen in bepaalde situaties. Er moet volgens de wet ook altijd iemand aanwezig zijn met een Verklaring op het moment dat er alcohol geschonken wordt.
Sociale Hygiëne gaat niet alleen over alcohol, maar ook over drugs, gokken, gastvrijheid, wet- en regelgeving in de horeca, het sociaal-hygiënisch beleid en arbeidswetgeving.

Op de speeltuin kun je door inzet van stagiaires meer activiteiten mogelijk maken. Stagiaires zijn beginnende vakmensen die rekenen op jouw deskundige begeleiding. Zoek je ondersteuning bij het geven van instructies, begeleiden of beoordelen van de stagiair? Of wil je weten hoe je een (sociaal) veilige werkomgeving creëert? Volg dan deze training.